CarOfTheYear_19_0657

В началото на всяка година, автомобилните журналисти от цяла България, членове на Прес Авто Клуб, определят номинациите, а впоследствие и победителите, в отделните категории на конкурса „Автомобил на годината”.

Гласуването за финалисти традиционно протича в две фази – масов тест драйв, за определяне на финалните петици във всяка категория – лек, кросоувър, мултифункционален, граски и премиум автомобил, както и финално гласуване за излъчване на победителите във всеки клас. В допълнение, за трета поредна година, един от победителите в отделните категории ще грабне и титлата „Кола на годината” или нещо като „шампион на шампионите”.

CarOfTheYear_19_0079

Българските автомобилни журналисти (около 30 на брой) се запознаха с близо 50 номинирани возила от всички категории, като накрая отсяха петиците в шестте класа (някои коли получиха номинация в две финални категории, според регламента) и отсяха финалистите, от които ще станат ясни и шампионите, на тържествена церемония в сряда, 6 февруари.

Ето и финалните петици:

ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ
AUDI A6
BMW 8
FORD FOCUS
KIA CEED
PEUGEOT 508

КРОСОУВЪРИ
BMW X5
CITROEN C5 AIRCROSS
HONDA CR-V
SUZUKI JIMNY
VOLKSWAGEN TOUAREG

МНОГОФУНКЦИОНАЛНИ АВТОМОБИЛИ
Citroen Berlingo
Mercedes X-клас
Opel Combo
Peugeot Rifter
Ssangyong Musso

CarOfTheYear_19_0169

ЕКО АВТОМОБИЛИ
Hyundai Kona Electric
Lexus LS
Mitsubishi Outlander PHEV
Nissan Leaf

ГРАДСКИ АВТОМОБИЛИ
BMW X2
HYUNDAI KONA EV
MAHINDRA KUV 100
NISSAN LEAF
VOLVO XC40

ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛИ
AUDI Q8
BMW 8
BMW X5
VOLVO V60
VOLKSWAGEN TOUAREG

Конкурсът „Автомобил на годината” се провежда със съдействието на OMV, Лазурит 94, Laroche и Tulamore Dew, IQOS и Esterhasi events & management.