IMG_9767

Авторитетният и значим конкурс „Автомобил на годината“ се провежда у нас за 24-та поредна година. Организира го „Прес Авто Клуб България“ – сдружение на автомобилните журналисти от всички медии.

Тази година, въпреки ограниченията заради пандемията и затрудненията на бранша с производството, логистиката и продажбите на коли, в съревнованието за ценната статуетка бяха номинирани много модели и конкуренцията беше ожесточена.

Конкурсът премина в три етапа на гласуване. Първата пресявка е да се подберат финалните петици във всяка една от категориите. След това се избират най-добрите и в същото време най-подходящите за нашия пазар модели, които стават победители в своите класове. На финала се определя и „Колата на годината“, която е с най-много гласове измежду водачите в отделните категории.

Световните тенденции важат и за нашия пазар – най-многобройни бяха кандидатите при Кросоувърите и Еко автомобилите. Там спечелиха съответно Land Rover Defender и VW ID.3. Германският електромобил завоюва първата позиция и в още един клас – при Градските коли.

Изключително оспорвано беше и при Премиум лимузините, но накрая победи Mercedes-Benz S-Class. Най-малко участници имаше в класа на Многофункционалните коли, където спечели петото поколение на VW Caddy. За най-добър Лек автомобил членовете на ПАК България избраха Skoda Octavia, която безапелационно (20 от 26 гласа) грабна и Златната колесница – трофеят за „Кола на годината 2021“ в България.

octavia

Традиционен партньор на конкурса “Автомобил на Годината” е и УниКредит Лизинг – лидер в областта на гъвкавите финансови и лизингови решения, предоставящ комплексни услуги и персонално обслужване в клоновата си мрежа в цялата страна. Представители на дружеството връчиха призовете в две от най-горещите категории на конкурса – Еко и Кросоувър автомобили. Церемонията за награждаването на победителите в тазгодишното издание на „Автомобил на годината“ се проведе с подкрепата и в пространствата на Международния център на УниКредит Булбанк.

И тази година за шести пореден път конкурсът се провежда, задвижван от най-квалитетните горива MaxxMotion от OMV. През годините австрийската компания изгради една от най-добрите мрежи бензиностанции в България и спечели доверието на клиентите с продуктите, които предлага, уюта на синьо-зелените обекти и разнообразието на услуги, предлагани 24 часа/ 7 дни в седмицата във всяка точка от страната.

За поредна година удобства и чудесни условия по време на финалния тест предложиха от фирма Лазурит‘94 – официален вносител на автобоите Glasurit. За доброто настроение и приятни емоции на празнуващите победители, членовете на ПАК България и гостите помогнаха превъзходните вина Капатово и ирландското Tullamore Dew.