Конкурсът Кола на годината се провежда от 1989 г. През годините се утвърждава като авторитетен приз, с който се отличават най-добрите автомобили.

Условията за участие в конкурса са съобразени както с изисканията за прозрачност и равнопоставеност на всички кандидати, така и с редица критерии, използвани при други подобни прояви.

 Категории на конкурса

1. Конкурсът се провежда в четири основни категории – „Леки автомобили”, „Автомобили 4х4”, „Ванове” и „Екологични автомобили с алтернативно задвижване”.

2. Специалните категории „Градски автомобил” и „Премиум автомобил” обхващат всички номинирани за участие в конкурса автомобили и победителите в тях се излъчват от журито с явно гласуване във финалния етап.

3. Няма ограничение на броя на номинациите в отделните категории.

4. Минималният брой на участници в дадена категория е два.

Гласуване

1 Гласуването се извършва в два етапа.

2. В първия етап чрез поименно писмено гласуване членовете на журито определят финалистите в конкурса, посочвайки по максимум пет номинации в отделните категории, подредени в низходящ ред по предпочитание. Съставът на категориите за финалното гласуване се определя в низходящ ред по брой номинации. При изравнен брой на номинациите се извършва класиране по брой първи, втори, трети и т. н. места в предпочитанията за съответния кандидат. При равен брой точки и по този критерий се провежда балотаж с явно гласуване до ограничаване на броя на кандидатите в съответната категория до пет.

Във финалния етап чрез поименно писмено гласуване по шест критерия и точкова система с редукция (по схемите в приложение 1-3) членовете на журито излъчват победителите от номинираните в четирите категории. Класирането на финалистите се определя в низходящ ред по получен брой точки. При изравнен брой точки се извършва класиране по брой първи, втори, трети и т.н. места за съответния кандидат. При равен брой точки и по този критерий се провежда балотаж с явно гласуване до излъчване на победител в съответната категория.

Регламент на конкурса “Кола на годината 2015

Изисквания към моделите за участие в конкурсаИзисквания към журитоКритерии за гласуванетоИстория на конкурса