1. Да не са участвали в конкурса в предходна година.

2. Да са пуснати официално в продажба у нас в годината между два конкурса.

3. Автомобилите трябва да бъдат изцяло нови или от съвършено ново поколение на съществуващи вече в гамата модели. Промените и добавянето на двигатели, предавателни кутии, версии на каросерията, видове задвижване, както и обновленията и измененията на дизайна не дават основане даден модел да се счита за нов в смисъла на настоящия регламент.

4. Изключения от т.3 са възможни при участници в категория „Екологични автомобили с алтернативно задвижване”, ако модификацията на съществуващ модел е свързана с изцяло различна/алтернативна задвижваща система с подобрени екологични показатели.

5. За участие в категория „Екологични автомобили с алтернативно задвижване” се приемат електромобили, хибридни модели, електромобили с ДВГ или друг генератор за удължаване на пробега, както и модели с ДВГ, използващи газови и алтернативни горива.

6. За участие в конкурса Кола на годината се допускат само леки автомобили с капацитет до 7 места.

7. В категорията Ван могат да участват само автомобили, които имат пътнически версии.

8. Участие във финалната фаза на конкурса получават автомобили, отговарящи на критериите, параграф 2, точки от  1 до 7, заявени в конкурса от официалния вносител на съответната автомобилна марка в България.

9. Заявки за участие в конкурса се приемат в срок до една седмица от провеждане на първия етап на гласуването.